Praktische zaken

Of uw dierbare nu plotseling overlijdt of niet, er is altijd veel te regelen in korte tijd.

Wanneer uw dierbare overlijdt is het belangrijk dat de naasten op de hoogte zijn of direct kunnen komen. De huisarts (of huisartsenpost) moet gebeld worden, waarna deze komt om de dood officieel vast te stellen. Daarna neemt u contact op met ons en komen wij naar u toe.

Het verzorgen van de overledene

Het eerste wat geregeld moet worden is de verzorging van de overledene. Dit kan zowel thuis als in het mortuarium plaatsvinden. Twee leden van het verzorgingsteam van de Protestantse Uitvaartvereniging wassen en kleden uw dierbare vakkundig. Als het goed voelt hier bij te zijn of mee te helpen, kan dat.

Gesprek

Na de verzorging nemen we met u een aantal praktische zaken door:

  • persoonlijke gegevens (onder meer voor de aangifte bij de gemeente)
  • wordt het een begrafenis of een crematie?
  • komt er een afscheidsdienst en zo ja, in de kerk, in De Ontmoeting of op een door u te bepalen locatie?
  • zijn er condoleancemomenten?
  • wat zijn de wensen voor een advertentie, de kaart, de kist, bloemen, etc.?

Opbaren

In De Ontmoeting, het kerkelijk centrum van de Dorpskerk te Leimuiden beschikt de Uitvaartvereniging over een volledig ingericht mortuarium, met moderne apparatuur als een tillift, een professionele verzorgingstafel en koeling. Uitvaartverzorging Rietdijk gebruikt dit mortuarium. Hier wordt uw dierbare verzorgd en opgebaard. In de smaakvol ingerichte opbaarkamer is dagelijks bezoek aan de overledene mogelijk en kunnen de nabestaanden afscheid nemen.

mortuarium 1
mortuarium 2

Thuis opbaren

Indien gewenst kan de overledene thuis opgebaard worden, gekoeld zowel op bed als in de kist. Eventueel kan met gordijnen een rouwkamer gecreëerd worden.

Kaart of advertentie?

Om familie, vrienden, relaties en bekenden op de hoogte te stellen van het overlijden kunt u rouwkaarten rondsturen. Deze stellen we samen met u op en laten we printen bij drukkerij Bakker in Roelofarendsveen, een familiebedrijf dat al vele jaren de rouwkaarten voor Uitvaartverzorging Rietdijk verzorgt. Drukkerij Bakker heeft een ruime keuze in kaarten, maar uiteraard kunt u ook zelf een ontwerp inbrengen: met een eigen tekst, een foto of een scan van een schilderij kan een persoonlijke kaart gemaakt worden. Een rouwadvertentie opstellen en laten plaatsen in een of meer bladen is ook mogelijk. Ook dat regelen we voor u.

Kist

Voor de uitvaartkisten werken we samen met de firma Unigra uit Katwijk. In dit familiebedrijf staan kwaliteit en duurzaamheid altijd voorop. Groen ondernemen vinden zij belangrijk en krijgt binnen het productieproces veel aandacht. Zo wekken ze hun eigen energie op en produceren ze kisten van Hollands hout, geleverd door Staatsbosbeheer.

Rouwauto

De Uitvaartvereniging Leimuiden heeft een eigen rouwauto, waarmee op ieder gewenst tijdstip overledenen vervoerd kunnen worden. Vakkundige chauffeurs verzorgen het vervoer tussen de verschillende locaties voor en tijdens de uitvaart. Het is voor ons een luxe om te beschikken over deze auto, om op een zelfgekozen moment een overledene over te brengen naar het mortuarium of op te halen uit een ziekenhuis e.d. Wanneer u op de dag van de uitvaart andere wensen heeft voor het vervoer van een overledene, dan zijn er veel mogelijkheden.

rouwauto rietdijk

Op de dag van het overlijden is er heel veel geregeld: de verzorging, de plaats van opbaring, het uitzoeken van de kist, de kaart, de tekst erop en een eventuele advertentie. In de dagen erna volgt de invulling van de kerkdienst of afscheidsbijeenkomst, de bloemen, het vervoer e.d.